Jak vybrat batoh do letadla aneb dovolená bez zbytečných nervů

Jak si vybrat správný batoh do letadla

Praktické tipy pro bezstarostnou dovolenou či služební cestu

Ahoj, cestovatelé! V dnešním článku se zaměříme na všechny, kteří se chystají poprvé vyrazit do vzdušných výšin a potřebují poradit s výběrem batohu do letadla. Přinášíme vám praktické tipy a doporučení, které vám usnadní rozhodování a sníží stres z první cesty. Tak pojďme na to!

Jaká zavazadla si můžeme vzít do letadla?

Při výběru batohu do letadla je důležité rozlišovat mezi příručním a odbaveným zavazadlem (odevzdává se při check-in) a znát jejich limity.

Doporučení Mezinárodní asociace leteckých dopravců (IATA) uvádí, že maximální velikost palubního zavazadla by neměla přesáhnout délku 56 cm, šířku 45 cm a hloubku 25 cm. Tyto rozměry zahrnují kolečka, madla i boční kapsy. Avšak každá letecká společnost má svá vlastní pravidla, a proto je dobré se před cestou informovat o povolených rozměrech a hmotnostech zavazadel.

Například oblíbená letecká společnost Ryanair umožňuje vzít si na palubu v rámci všech osobních tarifů malé zavazadlo, které se ovšem musí vejít pod sedadlo před vámi. Jak společnost uvádí na svém webu, rozměry takového zavazadla by ovšem neměly přesahovat rozměry 40x25x20 cm, větší a těžší zavazadla jsou již za příplatek, více informací o palubních zavazadlech se dozvíte přímo na webových stránkách společnosti Ryanair.

Dalším poměrně běžným limitem příručních cestovních zavazadel je velikost 40x30x20 cm, zatímco někteří tradiční přepravci povolují rozměry až 55x40x20 cm.

Pokud byste se na cestu vydali s Českými aeroliniemi, můžete si vzít s sebou na palubu příruční zavazadlo dle podmínek cenového balíčku, ve kterém jste si letenku koupili. Jedná se o zavazadlo s rozměry maximálně 55x45x25 cm a hmotností do 8 kg. Další informace o limitech pro přepravu kabinových zavazadel na palubě letadel Českých aerolinií se dozvíte na webu ČSA.

Při letech se společností Emirates je situace obdobná. U základního tarifu si do letadla můžete vzít palubní batoh s rozměry 55x38x20 cm. Limity pro příruční zavazadla se mohou lišit v závislosti na trase, cestovní třídě a členské úrovni v programu Emirates Skywards. Bližší informace o zavazadlech na palubě Emirates získáte na jejich stránkách.

I u ostatních leteckých společností, například Smart Wings, jsou stanovené limity pro příruční zavazadla . Podobné omezení pro váhu a velikost kabinových zavazadel jsou i u oblíbeného Wizzairu.

A jak si vybrat ten nejlepší batoh do letadla?

Při výběru batohu do letadla je třeba dát pozor na několik důležitých vlastností:

  • Velikost a hmotnost zavazadla: Ujistěte se, že váš batoh splňuje limity letecké společnosti.
  • Materiál a odolnost zavazadla: Vyberte si batoh z kvalitních a odolných materiálů, který vydrží i náročnější cestování.
  • Držadla a způsob přenášení: Kromě klasických popruhů pro nošení na zádech mají vybrané modely držadla pro snadné přenášení zavazadla v ruce například při odbavení. 
  • Organizace a přístupnost: Batoh by měl mít dostatek kapes a přihrádek pro snadnou organizaci věcí.
  • Bezpečnost a design: Zvolte si batoh, který je zabezpečený a zároveň vám bude slušet.

Různé kategorie batohů a tašek pro letecké cestování

V našem e-shopu najdete několik kategorií batohů a tašek, které se hodí pro cestování letadlem:

Palubní batohy a tašky 40x20x25 cm

Perfektní batoh (ne)jen pro cestování, který splňuje požadavky na rozměry společnosti Ryanair pro příruční zavazadla. Ideální pro kratší výlety, kde není potřeba mnoho zavazadel. Navíc najde další uplatnění nejen na dovolené. Díky vnitřnímu uspořádání se do něj vejdou všechny důležité osobní věci a nechybí místo pro notebook, tablet a další užitečné kapsy. Vyzkoušejte prověřené značky BestWay nebo CabinZero.

Palubní zavazadla 55x40x20 cm

Nabízí více úložného prostoru pro kratší cesty nebo  výborně slouží jako doplňkové zavazadlo při delší dovolené. Palubní batohy s rozměry 55x40x20 cm nabízí více úložného prostoru pro delší cesty a jsou ideální pro ty, kteří chtějí mít s sebou na palubě více věcí, aniž by museli platit za nadměrnou velikost. 

Pokud byste pro své cesty raději zvolili jiný druh zavazadla, podívejte se na naši bohatou nabídku, ze které si jistě vyberete i vy ten správný model  pro vaši cestu.

  • Cestovní tašky na kolečkách
    Vhodné pro ty, kdo preferují snadné přepravování zavazadel bez nutnosti nošení. Zkuste třeba cestovní tašky na kolečkách od značky Southwest či Bench.
  • Cestovní kufry
    Elegantní a odolné řešení pro cestovatele, kteří hledají luxusní zavazadla. Podívejte se na skořepinový kufr na kolečkách značky Bugatti  nebo palubní kufr s expandérem a TSA zámkem od Heys.
  • Kožené cestovní tašky

Pokud chcete cestovat s praktickým zavazadlem, ale přesto  stylově, jsou kožené cestovní tašky tím pravým zavazadlem pro vás.  Stačí si vybrat design a vyhovující velikost tašky a můžete se vydat na hory, chatu nebo klidně do fitka za kamarády.

  • Víceúčelové tašky na kolečkách Punta Wheel

S touto taškou zvládnete nejen víkendový nákup, ale jako s příručním zavazadlem zvládnete obletět  klidně celý svět. Teleskopická rukojeť a in-line kolečka jsou zárukou vaší spokojenosti, ať už  s taškou vyrazíte kamkoliv. Pokud se rozhodnete vyrazit na cesty s taškou Punta Wheel, můžete si vybrat zde.

Tipy a doporučení pro bezstarostné cestování

Nyní, když víte, jaké typy zavazadel máte k dispozici, můžete se podívat na tipy a doporučení, která vám pomohou při výběru:

  • Zkontrolujte limity letecké společnosti: Před cestou se vždy ujistěte, že váš batoh či cestovní taška splňují požadavky letecké společnosti, aby vám nevznikly další poplatky.
  • Zvažte délku a účel cesty: Na kratší výlety obvykle dostačují menší zavazadla, zatímco na delší cesty se hodí větší batohy či kufry s větším úložným prostorem.
  • Přemýšlejte o svém komfortu: Vyberte si batoh či jiné zavazadlo, které bude pohodlné a snadno přenositelné, aby vám cestování co nejvíce usnadnilo.

Na závěr

Pečlivý výběr batohu nebo tašky do letadla je klíčový pro pohodlné a bezstarostné cestování. Pokud budete postupovat podle našich tipů a doporučení, snadno najdete vhodné zavazadlo, které splní všechny vaše požadavky a bude vás spolehlivě doprovázet na cestách.

Například značky BestWay, CabinZero či Fabrizio jsou synonymem pro komfort a funkčnost a jsou vyhledávané cestovateli jako stylová příruční zavazadla.

Neváhejte prozkoumat nabídku našeho e-shopu v kategorii palubní zavazadla, kde najdete širokou škálu produktů od renomovaných značek, které vám zaručí spokojenost a pohodlí na vašich cestách. Šťastnou cestu!

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Při objednávce nad 1 000 Kč platíme dopravu za vás.

Pečlivé zabalení

Pečlivé zabalení

Každý balíček zabalen a expedován s největší pečlivostí.

Vysoká kvalita

Vysoká kvalita

Žádné napodobeniny nebo fejky. Za vysokou kvalitu našeho zboží ručíme.

Výměna a vrácení

Výměna a vrácení

Měli jste jinou představu? Nevadí. Do 14 dnů můžete zboží vyměnit nebo vrátit.

Můžeme vám pomoci něco najít?